Reklama
 
Blog | Jan Orna

Pražské běhy, maratónský GURU a RRT.

Předchozích jedenačtyřicet kilometrů maratónské trati bylo srozumitelně značeno. Kilometr před cílem nás pořadatelé doběhli. Značení tady chybělo, nejspíše považovali každého, kdo se nevyzná v uličkách před stadionem, za exota který neměl na startu co pohledávat. Blížil jsem se k jedné z posledních křižovatek a k vyčerpání se přidal stres z obavy, že tak blízko  před cílem zabloudím. Náhle se tam objevil GURU a ukázal mně i dalším běžcům správný směr.

Stalo se při Mohelnickém maratónu před třiceti roky. Když Ivo Domanský tehdy doběhl do cíle, bez ohledu na únavu se vydal zpět na trať, na ono kritické místo. V loňských tištěných výsledcích pražského maratónu je uveden mezi organizátory na pozici „maratónský guru“. Letos jsme se náhodně setkali při prezentaci na rodinný maratón, který se běžel v rámci seriálu „Prague international marathon“ (PIM). Guru ví a zná všechno o běžcích a běhání.

guru.jpg

Reklama

Prezentace.

Probíhala současně jak pro maratón, tak pro  čtyřkilometrový minimaratón a dvoukilometrovou vycházku pro zdraví. V jejím rámci zazněl ve Veletržním paláci rock´n roll. Zaplnil halu elánem, optimizmem a pozitivní energií. Pokud by se převedla na kilowatty, bylo by možno vypnout Temelín.

rock1.jpg 

 rock2.jpg 

rock3.jpg
rock4.jpg

Minimaratón.

start.jpg

Běžci všeho věku, maminky s kočárky, pejsci – to je startovní pole minimaratónu.

pole1.jpg
pole2.jpg

Při běžeckých závodech mi obvykle fandí rodinný realizační tým (RRT), dnes jsme si role vyměnili. RRT poběží, já budu v roli diváka a fanouška. Až kolem mne proběhnou po startu, pohodlně dojedu Metrem z Vltavské na Florenc a přejdu do Celetné, kde si na RRT počkám.

U Veletržního paláce to vyšlo

tym.jpg

ale do Celetné jsem dorazil pozdě, RRT překvapil svým tempem, a tak jsme se setkali až v cíli.

cil.jpg

Pitný režim po závodě dodržoval i ten nejmladší účastník.

sav.jpg

Běchovice.

Druhý nejstarší silniční běh na světě, pořádaný bez přerušení od roku 1897. Jenom Bostonský maratón v Americe se běhá o jeden rok déle. Příjezd na závod pokud možno klasicky – vlakem, neopakovatelná atmosféra běchovické návsi před startem, desetikilometrová trať se závěrečným kopcem „hrdlořezákem“ – to jsou kultovní BĚCHOVICE v kostce.

thb.jpg

Tyto THUMBS z cíle loňského ročníku patří všem Respektovaným běžcům, kteří poslední zářijovou neděli zamíří na běchovický start.