Reklama
 
Blog | Jan Orna

Před sedmačtyřiceti lety

21.srpna 1968 jsem byl vojákem základní služby. Národní tragedii – ruskou okupaci naší země – jsem tak mohl sledovat pouze zpoza kasárenských zdí, když naši představitelé rezignovali na obranu tehdejšího Československa.

Komunistické „pořádky“ znamenaly dalších dvacet let zaostávání Československa za vyspělým euroatlantickým světem.

 

http://orna.blog.respekt.cz/sumava-2012/

  1. 8. 2012 | 29. 8. 2012 22:08

Šumava_2012

Zahřmělo a náhlý větrný poryv zamával záclonou v otevřeném okně. Do pokoje začaly padat první dešťové kapky a v okamžiku začala prudká šumavská bouřka. Vzbudilo mě to a všiml jsem si, že hodiny ukazují čas 3:33:33. Zavřel jsem okno. Píše se 21.srpen 2012.

O čtyřicetčtyři let dříve

Do atmosféry pražského jara, plného nadějí začalo pronikat dusno způsobované vyjádřeními našeho velkého východního souseda. V červnu 1968 přinesly noviny zprávu o velkém spojeneckém cvičení „Šumava 68“. Nikdy předtím nebyly masivní ruské síly až na naší západní hranici s Německem. V době druhé světové války tady byli Američané. Honza Vyčítal má hezkou písničku o „džípu, který znal bláto silnic z Bavor do Klatov“.

http://www.youtube.com/watch?v=pvUq1MEmyjU

Můj prastrýc, který bojoval ještě v první světové válce, mi tehdy řekl: „Bude válka“.

Letní noc na 21.srpna 1968 byla na Zbirohu vlahá a klidná. Nedlouho po půlnoci mě vzbudilo volání od stolku dozorčího roty. „Rusi sú tu!“ Za svítání toho dne jsem se v maskáčích a se samopalem v rukou stal součástkou kruhové obrany zbirožského útvaru.

Nakonec to skončilo tak, jak je tady obvyklé.

………….

http://orna.blog.respekt.cz/ohlednuti-za-minulosti-a-zhodnoceni-soucasnosti/

  1. 11. 2006 | 29. 11. 2006 17:11

Ohlédnutí za minulostí a zhodnocení současnosti.

1968 Jako čerstvý voják základní služby – „absolvent“ –  se vracím se svojí rotou z „přijímače“ kdesi v pohraničních hvozdech do své posádky. Je večer, kasárna jsem ještě nestačil ani poznat, a píše se datum 20.srpna 1968. Krátce po půlnoci mne budí jakýsi rozruch, a slyším dozorčího, jak na chodbě křičí „Rusi sú tu!“ Následovalo rychlé svolání vojáků z povolání, velitel nám stručně oznámil, že jsme na vojně proto, abychom bránili Československo ze všech stran, nejenom ze západu, a oznámil nám napadení cizími vojsky s tím, že vyhlašuje kruhovou obranu kasáren. Pamatuji si, jak nocí znělo: „Páskujte vostrý“. „Jakmile uvidíte cizí vojáky, střílejte na nohy!“ Vyfasoval jsem samopal z „nedotknutelných zásob“ a zaujal pozici kdesi v prostoru vojenského útvaru. Jeden z mazáků si všiml, že nemám žádné zásobníky se střelivem: „absíku, požičám ti dvoch svojich zásobníkov“.- Tak jsem tu noc a ještě několik hodin dopoledne žil v domnění, že bojuji za Československo. Návrat k realitě byl poměrně rychlý, „kontráš“ prý volal do Prahy a okupační vojska naši posádku objela, aby se vyhnula střetnutí. Velitel byl později vyloučen z armády a pokud je mi známo, pracoval kdesi jako pomocný dělník.

 

Po roce 1989 se nám zase otevřel svět

http://orna.blog.respekt.cz/vzpominka-na-fazlura-khana/

 

http://orna.blog.respekt.cz/na-trojmezi-brazilie-argentiny-a-paraguaye/

 

 

 

 

 

 

 

Reklama