Reklama
 
Blog | Jan Orna

Z Kocelovic do Hornosína a zase zpět

vedla trasa letošního již devátého ročníku amatérského běžeckého závodu.

Atmosféra na hřišti u kocelovické hospody byla jako na vesnické veselici. Kocelovičanky napekly koláčky a sýrové tyčinky, obec zajistila přiměřené občerstvení – párek a pivo v cíli.

Běhá se po cestách, které jsou tady po staletí.

blatHejt_5

Generální mapa okresního hejtmanství blatenského

Tisk CaK dvorní fotogr. Hynka Fuchse v Praze 1900

 

Nejprve rovinatá pasáž podél Velkého kocelovického rybníka a přírodní rezervace Kocelovické pastviny,

Foto.5263

 

následuje stoupání na Hornosín, seběh na hornosínskou náves, pokračuje se po silnici, kde ještě čeká stoupání k meteorologické stanici Kocelovice a potom už je před závodníky závěrečný seběh k hospodě. Převýšení jsou zhruba stejná, jako na závodu Běchovice-Praha, tady se to odehrává na kratší trase, která měří 6,7 km.

IMG_9553

Reklama

beh89_Kocelovice

Pódium sedmdesátníků. Konečně na pódiu!_Nutno dodat, že v této kategorii byli celkem čtyři startující.

 

Úchylný vývoj sportů

 

Za padesát let, kdy atletiku sleduji, došlo podle mého názoru k úchylnému vývoji od amatérských sportovních soubojů k honbě za penězi i v tomto krásném sportovním odvětví. Nedovedu si představit, že by například Emilu Zátopkovi rozbíhal tempo „zajíc“, z atletiky je byznys kde závodníci dostávají drobky z peněz, která se tam točí. Všechny časy dosažené v takových závodech jsou neregurélní, je to nesportovní honba za rekordy pro peníze.

 

Ve všech sportech, o které má zájem televize je to podobné. Například při přenosech z letošní Tour de France vysvětloval jeden z našich bývalých závodníků, proč je po většinu času vidět jenom záda závodníků: jsou na nich reklamy a je tady tříhodinový reklamní čas „zdarma“. Kdyby závodník chtěl jet v jiném dresu, byl by ze závodu vyloučen. I úniky „jezdců, kteří nikoho nemohou ohrozit“ jsou často vykalkulovány jako reklamní čas.

 

Já osobně jsem sport vždycky považoval za doplněk ke svému zaměstnání, kde jsem si „vyčistil hlavu“ od starostí všedního dne. V atletických oddílech před půlstoletím nás takových byla většina.

 

Ze současného pojetí „sportu“ je mi smutno.