Reklama
 
Blog | Jan Orna

Děravá „Národní strategie pro zlepšení zdraví“

Zlepšení zdraví Čechů má pomoci řešit Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí, kterou na tiskové konferenci představil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Národní strategie ( http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Chysta-se-narodni-strategie-pro-zlepseni-zdravi-328094 )

„má 16 hlavních témat, jako dostatečná pohybová aktivita, správná výživa, duševní zdraví, zvládání infekčních onemocnění, vakcinační a screeningové programy, zlepšení dostupnosti a kvality péče, včetně následné a dlouhodobé či elektronizaci zdravotnictví.“

„Kvalita zdravotní péče prodloužila život mužů o 7,5 roku a žen o 5,5 roku, teď se musíme soustředit na prodloužení života prožitého ve zdraví,“ řekl ministr. Dodal, že žádná ekonomika nemůže dlouhodobě dovolit hradit dopady nezdravého životního stylu. Prevence a podpora programu Zdraví 2020 je proto pro něj klíčovou prioritou. „Nejdůležitější je, aby si lidé uvědomili, že své zdraví nejvíc ovlivní lepší životosprávou a zdravým životním stylem,“ uvedl.

Reklama

…“Zdravotnictví spotřebuje za rok 290 miliard korun. Pokud by se podařilo o pět procent snížit výskyt civilizačních onemocnění, ušetřilo by ročně deset miliard korun a celá ekonomika dalších deset miliard, řekl ministr.“

Co jsem v „Národní strategii“ nenašel

to je účinný boj proti kouření. Mám na mysli například masivní protikuřáckou kampaň, zaměřenou především na mládež.

Jak ukazují statistiky, v boji proti kouření jsme v Evropě na chvostu.

Podle mého názoru z toho mají radost jenom výrobci tabákových výrobků a možná

i resort zdravotnictví. Kouření totiž dodává do zdravotního systému systému pacienty, přes

které tečou nemalé finanční prostředky na jejich léčbu.

Nikde v médiích jsem nezaznamenal pořady či články které by upozorňovaly na to, že kouření je svinstvo, které podkopává zdraví nejenom mladé generace.