Reklama
 
Blog | Jan Orna

Kde je hranice mezi sportem a realityshow?

Ve čtvrtek 13.července 1967 byla na pořadu 54.ročníku závodu Tour de France 13.etapa. Na start nastoupil také anglický profesionál Tom Simpson. Ranní jídelníček si toho dne zpestřil značnou dávkou amfetaminu. Kombinace dopingu, třicetistupňového vedra a náročného stoupání na kopec Mont Ventoux jej spolehlivě a rychle poslala ze sedla závodního bicyklu na pravdu Boží. Zakázané prostředky byly od té doby zdokonaleny. Soudobý nadopovaný cyklista dojede do cíle poměrně svěží a vše je zdánlivě v pořádku až do chvíle, než jej rozbor vzorků tělních tekutin usvědčí z podvodu.

Byznys, který se točí kolem značky „Tour de France“ má neúprosná
pravidla. Zárukou zisku je vítězství, získané za každou cenu. Borec
nadopovaný například pomocí EPO si nepochybně nedokáže sám odebrat
krev, odborně ji uskladnit a nakonec si ji transfuzí vrátit do žil. To
je práce lékařů ve špičkově vybavené laboratoři. To vše se odehrává v
rámci obchodních společností s názvy cyklistických profitýmů. Tento
podnik tak nemá již nic společného s čestným sportovním zápolením. Z
cyklistů se stali účinkující v pochybné realityshow. Při serii
odhalení, jaké přinesl letošní ročník „staré dámy“ TdF tak čeká na
cyklistického fanouška panoptikální představení. Jeden den vidí na
televizní obrazovce vítěze náročné etapy, aby se následujícího dne
dozvěděl, že v přímém přenosu nesledoval špičkový sportovní výkon,
nýbrž podvod. A to se v průběhu závodu několikrát opakuje. Řešením by
bylo rozpuštění profesinálních týmů. V závodě by startovali
jednotlivci, kteří by si sami zajišťovali sponzory. Řada lidí, kteří se
živí byznysem kolem tohoto závodu by tak ovšem přišla o svoje zisky.
Takže musíme počkat, co přinese vývoj v příštích létech. Opravdový
sport je vyhražen amatérům, kteří sportují pro svoje potěšení a dobrou
formu. Následující řádky jsou určeny těm, kteří mají pocit že by se
svou tělesnou kondicí měli začít něco dělat.

 

Základem dobré formy je kombinace aerobní výkonnosti, svalové síly a obratnosti. Jeden z mnoha způsobů, jak toho dosáhnout, spočívá v treningu běhu, plavání a posilování. Zvyšování kondice probíhá postupně, přitom se přiměřeně mění tréninkové prostředky. Zkuste třeba následující recept:

Reklama

 

Level 1.

Na zahájení sportovní kariéry nepotřebujete lékařskou prohlídku, ani zvláštní vybavení. Důležité jsou pouze kvalitní sportovní boty.

V okolí svého bydliště si vytipujte trasu, na které budete běhat. Ze začátku zkuste urazit zhruba tři kilometry lehkým klusem. Nejspíš nevydržíte běžet bez přestávky, proto střídejte běh s chůzí.

S přibývajícím množstvím naběhaných kilometrů bude úseků chůze postupně ubývat a po několika týdnech vydržíte souvisle klusat celou trať.

Tuto „běžeckou přípravu“ je třeba absolvovat dvakrát až třikrát týdně.

Level 2.

Do své sportovní přípravy zařaďte zpestření v podobě domácího rozcvičení před vyběhnutím. Cviky si každý zvolí dle chuti, inspirací mohou být například televizní cvičení. A k tomu přidejte trochu posilování, serie kliků, leh – sedy, cvičení s malou zátěží (vhodná je malá investice do jednoručních činek).

Takto rozehřátí budete vybíhat na svůj okruh. Dobu běhu budete postupně prodlužovat až na zhruba jednu hodinu souvislého klusu.

Občas je vhodné nahradit běžecký trening plaváním. Snažte se plavat s úsilím.

Po několika měsících takového treningu dosáhnete solidní kondiční úrovně.

Level 3. „Screen yourself!“

V sedmdesátých létech minulého století se MUDr.Kenneth H. Cooper stal autorem oficiálního programu tělesné zdatnosti leteckých sil U.S.A. (United States Air Force). Pro účely testování kondice zavedl do praxe tak zvaný Cooperův test. Ten spočívá ve změření vzdálenosti dosažené za 12 minut. Výsledky se hodnotí podle Cooperovy tabulky. Ta je uvedena v autorově knize „Aerobní cvičení“ (v českém překladu vydala Olympia, Praha 1983).

Například pro muže ve věku 20 – 29 let je výkon do 1960 m velmi slabý, do 2100 m slabý, do 2400 m přijatelný, do 2600 m dobrý, do 2800 m velmi dobrý a více než 2800 m uběhnutých za 12 minut je hodnoceno jako výsledek vynikající.

 

Pro stejnou věkovou kategorii žen jsou příslušné hodnoty následující: výkon do 1500 m je velmi slabý, do 1800 m slabý, do 2000 m přijatelný, do 2200 m dobrý, do 2300 m velmi dobrý a nad 2300 m vynikající.

Absolvováním kondičního testu zjistíte, jak na tom doopravdy jste. A můžete se rozhodnout, co dál. Spektrum možností je široké, od udržování této základní úrovně až po zaměření na nějaký sport.

 

Třeba právě cyklistiku.