Reklama
 
Blog | Jan Orna

Klub pevného zdraví a ochrana soukromí.

  Česká republika patří mezi země, které nejméně chrání soukromí svých občanů. Je to uvedeno v aktuální zprávě britské organizace Privacy International, která každoročně srovnává úroveň této ochrany v nejvyspělejších státech světa. Jeden z problémů s touto ochranou jsem neočekávaně objevil v souvislosti s aktivitami „Klubu pevného zdraví“, který organizuje Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky.

  VZP nabízí v rámci programu pro členy tohoto klubu poskytování finančního příspěvku pro vybrané aktivity. Mezi ně patří například příspěvek na permanentku na opakované cvičení v tělocvičně, v posilovně, na plavání a podobně. Žadatel je povinen předložit doklad o zaplacení, ze kterého musí být zřejmé, že se jedná o permanentku, která se vztahuje k osobě žadatele – pojištěnce VZP.

Takové permanentky mají v současnosti většinou formu čipu. Při každé návštěvě sportoviště je zaznamenáno datum s časy příchodu a odchodu. Údaje jsou přitom uloženy na server příslušné organizace.

Elektronické vstupenky do posiloven a celé řady dalších sportovišť, například i na Plavecký stadion v Praze – Podolí jsou anonymní, jako jméno může být uveden i nick.

Situace se ovšem změní po vydání dokladu o zaplacení. Potom už bude k evidenci návštěv přiřazeno i jméno a adresa konkrétní osoby.

Reklama

Je to možná maličkost, ale i takové věci tvoří onu mozaiku, ze které je poskládáno „nedostatečné chránění soukromí.“