Reklama
 
Blog | Jan Orna

Kultovní americká kapela vystoupila po půlstoletí v Praze

Osobní vzpomínka ze šedesátých let

 

Pamatuji se na příjemné překvapení, když jsem koncem šedesátých let náhodně zaslechl ve vysílání Československého rozhlasu písničku „Barbara Anna“. Bylo to podle mého názoru umožněno uvolňováním ve společnosti, které bylo předzvěstí pražského jara. Dozvěděl jsem se tak o existenci skupiny „The Beach Boys“. Poslech jejích skladeb v komunistickém Československu na mne působil jako balzám i naděje, že se u nás něco změní.

 

Něco z historie

 

Skupina vznikla v americké Kalifornii v roce 1961 a tvořilo jí pět hudebníků.

Bratři Wilsonové:

Brian, nar.1942 – baskytara, klávesy

Denis, nar.1944 – bubeník

Carl, nar.1946 – kytara, zpěv

 

jejich bratranec Mike Love, nar.1941 – zpěv

 

a jejich přítel Al Jardine, nar.1942 – kytarista

 

Ve stejné sestavě vystoupili v Československu v roce 1969. Na jejich vystoupení vzpomíná hudební publicista Jiří Černý ( pramen: pražský deník Metro, 9.června 2017):

„Jedním z přímých účastníků koncertu v Praze a Bratislavě byl hudební publicista Jiří Černý. Ten na návštěvu Beach Boys vzpomíná následovně: „Já jsem byl na dvou koncertech. 17. června 1969 v Lucerně a několik dní potom na Bratislavské lyře. Samozřejmě již jenom tím, že k nám přijela kapela, která byla v čele zájmu fanoušků po celém světě, a také tím, že slavnější kapela zde až do roku 1991 a do příjezdu Rolling Stones nebyla, byla Lucerna naplněná k prasknutí, dokonce bych řekl, že přetřískaná.“

Mike Love, bratranec sourozenců Wilsonových, byl podle Jiřího Černého hlavním „šoumenem“ kapely. „Love během koncertu velmi často komunikoval s publikem. Ukazoval symbol Véčka, hovořil o Dubčekovi, i když ten byl již dávno Husákem sesazen. To bylo ale publikem velmi vřele kvitováno,“ dodává Černý.“

Já jsem v té době vykonával základní vojenskou službu a o koncertu jsem tehdy ani nevěděl.

Beach Boys vystoupili v Praze po půlstoletí

 

Stávající složení osmičlenné skupiny je až na Mika Love nové.

 

Pražské Metro napsalo:

„Beach Boys přijedou koncertovat do Kongresového centra Praha 10. června 2017. Jedná se o návrat kapely, která zásadním způsobem ovlivnila směřování populární hudby po celém světě. Plážoví kluci vystupovali naposledy v Praze, Brně a Bratislavě v roce 1969.

Legendární uskupení v čele s Mikem Lovem, Brucem Johnstonem a dalšími skvělými muzikanty, zahraje zásadní hity, které bořily hitparády“.

 

Na koncertu

 

Když jsem se dozvěděl o letošním vystoupení kultovní skupiny v Praze, nezaváhal jsem s koupí vstupenky.

 

IMG_3760

Reklama

 

Dvě hodinové části koncertu oddělené 20minutovou přestávkou splnily moje očekávání. Frontmanem večera byl Mike Love, který také koncert lehce moderoval. Vzpomněl na jejich vystoupení v Praze 1969, „krátce po tom, co nás navštívili Rusové“.

Také zařadil nový prvek, když ohlásil písničku pro dámy a vyzval je, aby mávaly svými rozsvícenými mobily. Přítomné posluchačky všeho věku to dostalo do varu, hodně jich při následujících skladbách vystoupilo do uličky a potom až k podiu, kde předváděly své rockové kreace.

 

V závěru koncertu došlo i na skladby, na které jsem se nejvíce těšil:

 

Barbara Anna

 

https://www.youtube.com/watch?v=E68YU6FnP2g

 

a

 

Help Me Rhonda

 

https://www.youtube.com/watch?v=QPnBrK6D26g

 

Američtí důchodci v Praze

 

Povšiml jsem si komentáře, že „američtí důchodci si přijeli přivydělat do Prahy“. K tomu bych dodal, že udělali radost nejenom českým důchodcům –  pamětníkům, ale v téměř vyprodaném hlavním sále Paláce kultury připravili nezapomenutelný zážitek všem návštěvníkům.