Reklama
 
Blog | Jan Orna

Lidové noviny vers. International Herald Tribune 0 : 10

Tímto sportovním skóre bych vyjádřil srovnání úrovně komentářů obou listů k závěrům klimatologického Panelu v Paříži.

Komentář IHT (Friday, February 2, 2007) autorů Jamese Kantera a Anrew C. Revkina je uveden pod titulkem „Effects of global warming? Depends on whom you ask. National interests clash with evidence“ („Vlivy globálního oteplování? Záleží na tom, koho se ptáte. Národní zájmy v rozporu s důkazy“). Obsahem článku nejsou žádná čísla ani konkrétní prognózy, ty jsou k dispozici na internetové verzi listu, uvedené pod čarou: www.iht.com/climate.

V článku samém je uvedeno, že jednání Panelu se zúčastnily stovky odborníků na klima a také vládních úředníků z celého světa. Jednání byla vedena „za zavřenými dveřmi“ a v jejich závěru, při přípravě konečného textu závěrečné zprávy, se zástupci vlád jednotlivých zemí snažili ovlivnit jeho znění tak, aby nebylo v rozporu s jejich národními zájmy. Přitom zesiloval zápas mezi odborníky a politickými zástupci  zúčastněných vlád. Zástupci U.S.A. a Číny vyvinuli velký tlak na zdůraznění nejistoty mezi probíhajícím oteplováním a lidskými aktivitami.

Reklama

Článek se dále zabývá vztahem mezi závěry odborníků a odpovědností politiků za další vývoj.

Naproti tomu v komentářích Lidových novin zcela chybí zmínky o výše uvedeném rozměru jednání v Paříži. V pátečním čísle list uvádí jak v úvodníku „Planetu Zemi čekají zlé časy, varuje zpráva OSN“, tak v komentáři „Vědci: Počasí bude divočejší“ autora Jana Pretela, klimatologa a českého zástupce v IPCC, pouze konkrétní varianty možného vývoje.

 Informaci o tom, že závěrečná zpráva byla značně „změkčena“ pod tlakem zástupců politiků, jsem hledal marně.  

V sobotním čísle listu je uveden komentář autora Petra Macha, výkonného ředitele CEP, „Sporná teorie oteplování“. Tento autor v podstatě zpochybňuje závěry pařížského Panelu v tom smyslu, že obavy jsou přehnané.

 Všechny komentáře, se kterými jsem se dosud seznámil, řeší prognózy klimatického vývoje na období příštích zhruba sto let s tím, že oteplování bude rychlejší než ve století minulém. Prognóy pro vývoj v delším časovém období, zejména zda a kdy dojde ke zpomalování „globálního oteplování“, jsem zatím nikde nenašel.