Reklama
 
Blog | Jan Orna

Poučný rozplet.

Rozplet, neboli MUK - mimoúrovňová křižovatka. Jsou jich na dálnicích tisíce. Česká televize se ve včerejším vysílání zaměřila na jeden, který je právě ve výstavbě: křížení strakonické výpadovky s trasou vnějšího pražského silničního okruhu.

Ten pořad vyvolává několik otázek.

 

Hlavní rysy a podmínky technického řešení stanovil investor, pro kterého projekty potřebné ke schvalovacímu procesu a k vypsání tendru (veřejné obchodní soutěže) vypracovala odborná projekční firma.

 

Bylo povinností zhotovitelské firmy, která soutěž o tuto stavební zakázku vyhrála, vypracovat realizační dokumentaci, která by dořešila detaily, ale přitom neměnila koncepci stanovenou v předchozích krocích přípravy stavby?

Reklama

 

Podle autorů pořadu souhlasil investor v době, kdy se stavba začala realizovat s takovými změnami, na které byl prostor již dříve, totiž v přípravných fázích. Ty jsou určeny mimo jiné právě ke stanovení celkové koncepce.

Proč došlo ke změně tak pozdě, bylo snad původní řešení chybné?

Kdo je autorem nového projektu?

Jaká je „projektantská cena“ (cena vypočtená projektantem podle jeho vlastních podkladů) původního a jaká nového řešení?

Kdo nakonec rozhodl, která ze dvou variant je skutečně výhodnější a bude tedy realizována?

 V tomto pořadu České televize jsme měli možnost nahlédnout do procesu, ve kterém se rozhoduje o užitné kvalitě a ceně takových staveb. Je zde všechno v pořádku? A jestliže dojdeme k závěru že tomu tak není, jaká je cesta ke zjednání nápravy?