Reklama
 
Blog | Jan Orna

Poznámky z cesty do oblasti Velkých jezer USA a Kanady

Z illinoiského Chicaga přes newyorské Buffalo do kanadského Toronta

Chicago

Americká historie je ve srovnání třeba s naší či ruskou nebo čínskou docela krátká.

Jean-Baptiste Pointe Du Sable (1745 – 1818)

Reklama

Founder of Chicago (Zakladatel Chicaga)

African-Carribean, born in St. Marc, Haiti. (Tento Afro-Kariban se narodil v St. Marcu na Haiti.)

In the 1770’s he opened the first trading post beside the Chicago River, establishing the settlement that became Chicago. (Otevřel tady první obchodní stanici)

Když tady americká armáda založila začátkem devatenáctého století pevnost, byli Indiáni vytlačeni do prérií více na sever. Teprve potom došlo k oficiálnímu založení Chicaga. To, co tady Američané vybudovali za dalších dvěstě let je neuvěřitelné. Z nehostinného místa na břehu Michiganského jezera se stalo třetí nejlidnatější město Spojených států, chicagská aglomerace má deset milionů obyvatel.

 


Millenium park

 Z Wikipedie (http://cs.wikipedia.org/wiki/Chicago).

Historie

V roce 1673 si dva francouzští cestovatelé Louis Jolliet a Jacques Marquette zřídili dočasnou základnu na močálovitém břehu Michiganského jezera. Místo bylo velmi nehostinné, ale i přesto tudy procházeli obchodníci a lovci kožešin. Roku 1770 si v bažině postavil srub Haiťan Jean-Baptiste Point du Sable a založil stálou obchodní stanici. Stanice měla obrovský význam, protože se hranice Spojených států posunovala směrem na západ a farmáři, kteří se usazovali na původně indiánském území, potřebovali své produkty dostat na východ. V roce 1803 zde americká armáda postavila pevnost Fort Dearborn. Později, 4. března 1837, bylo Chicago oficiálně založeno. Díky strategické poloze a rozšiřující se železnici se v polovině 19. století stalo z Chicaga průmyslové a obchodní centrum Středozápadu.

Chicago je třetí nejlidnatější město Spojených států amerických, více obyvatel mají pouze New York a Los Angeles. Metropolitní oblast Chicaga má takřka 10 milionů obyvatel. Město se nachází ve státě Illinois při pobřeží Michiganského jezera. Z politických důvodů[zdroj?] má město přezdívku Windy City (Větrné město). V porovnání s New Yorkem nebo Los Angeles je Chicago mnohem čistší a zelenější. Díky velkému množství parků se městu přezdívá City in a Garden (Město v zahradě), což je i městské motto. Nejvyššími budovami jsou Willis Tower (443 m, 2. nejvyšší budova USA a 4. nejvyšší na světě), Trump International Hotel and Tower (423 m), Aon Center (347 m) a John Hancock Center (344 m).

 

Z illinoiského Chicaga jsme se po zhruba hodinovém letu přesunuli o jedno časové pásmo blíže k naší vlasti (sedmihodinový rozdíl se změnil na šestihodinový) do newyorského Buffala. Během letu se pod letadlem kaleidoskopicky vystřídala jezera Michiganské, Huronské a Erijské.

Buffalo

V nedělním večeru to na bufallském náměstí vypadalo, že tady „chcípl pes“.

Nedaleko teče řeka Niagara.

Niagarské vodopády

Udělaly na mě dojem pouťové atrakce. Co jiného říci na to, že na řece Niagara jsou jezy, na kterých se reguluje, kolik vody teče do přilehlé hydroelektrárny a kolik do kultovního vodopádu. Obsluha má za úkol v dopoledních hodinách udržet průtok alespoň pět tisíc kubíků za vteřinu (shodou okolností zhruba tolik protékalo Vltavou v Praze při megapovodni v létě 2002) kvůli atrakci pro turisty, v pozdějších denních hodinách vodopád „přiškrtí“ a více vody jde na lopatky turbín v přehradě.

Toronto

Kanaďané mu říkají „Tronto“.

Hokejová hala slávy

Řekl jsem tady jednomu kanaďanovi žertem: „Go Canada, go!“ Když zjistil, že jsem z České republiky odpověděl něco jako ..„Ice hockey sport family“…

Tady je ještě pár fotek:

 


Takhle jsem si splnil jedno ze svých přání, navštívit tuhle oblast amerického kontinentu.

A rád jsem nasedl do letadla na zpáteční cestu.