Reklama
 
Blog | Jan Orna

Pozor na nádraží ve Zdicích!

Železnice má v Česku dlouhou tradici: první vlak tažený parní lokomotivou přijel na naše území 6.června 1838 do Břeclavi, po rozestavěné trati, která vedla z Vídně do Bochnie v Polsku. Byla to tehdy první parní železnice v bývalém Rakousko – Uhersku. S postupným rozvojem železnice, výstavbou nových tratí a vzrůstem počtu spojení, bylo nutno řešit problém bezpečnosti a přenosu dopravních informací. V době kdy neexistovaly dnešní informační, zabezpečovací a dálkové kabely ani další moderní zařízení, vznikl bezpečnostní a informační systém založený na množství rozličných drážních funkcionářů. S jeho zjednodušením se dráhy potýkají dodnes. Něco o této problematice se cestující může dočíst také na nádraží Českých drah ve Zdicích. Poněkud neočekávaně na cedulce, která je umístěna na nádražním WC.

Vstupní dveře do tohoto zařízení jsou uzamčeny a je na nich napsáno:

 upozornění.

Z důvodu udržení čistoty a pořádku bylo po rekonstrukci wc přistoupeno k zamykání vstupních dveří na pánské a dámské wc. Cestující s platným jízdním dokladem si může klíč od wc vyzvednout na pracovišti staničního dělníka, v případě jeho nepřítomnosti u výpravčího vnější služby za vratný poplatek 20.- kč.

 

Cedulky jsem si povšiml bloumaje po nádraží při čekání na vlak. Měl jsem tak dost času, abych se pokusil najít uvedené drážní pracovníky. Není tam totiž žádný orientační systém ani plánek.

Reklama

 

Po chvíli pátrání jsem objevil výpravčího v místnosti s nápisem „Odbavovací hala“. Vysvětlil mi, že výpravčí vnější služby je ten s červenou čepicí, zatímco výpravčí vnitřní služby řídí chod vlaků z útrob své kanceláře. A staniční dělník je zřízenec, který jezdí s vozíkem k vlaku pro balíky.

 

Ten, kdo přišel na nádraží a má tu smůlu, že zrovna pociťuje aktuální potřebu, se tak může dostat do prekérní situace. Musí nejprve absolvovat kolečko počínající zakoupením platné jízdenky a následované vypůjčením klíče.

 

Dvacetikoruna pohotově připravená v kapse se bude v tuto chvíli hodit.

 

Předtím, než si bude moci ulevit, nachodí po nádraží několik set metrů.

 

A když nebude staniční dělník přítomen a výpravčí denní služby bude právě odbavovat nějaký rychlík…

 

Pokud se náhodou sejde takových cestujících několik a do toho budou přijíždět a odjíždět vlaky, to bude na nádraží ve Zdicích pořádně rušno!

 

Dost možná, že některý z vystresovaných cestovatelů potom odjede ze zdického nádraží nejen s platnou jízdenkou, ale i s oním kýženým a zálohovaným klíčem.

 

Zdice leží na rychlíkové trati do západočeských lázeňských měst a dále do sousedního Německa, zmíněný nápis je však uveden pouze v češtině.

 

 Tak je to další příklad toho, kde Evropu ještě nestíháme.