Reklama
 
Blog | Jan Orna

Krutý asfalt

Nenápadná výzva: sáhni si na dno!

Běchovice

První dochovaná zmínka o Běchovicích je datována 1227 – za vlády českého krále Přemysla Otakara I. O 670 let později se psal rok 1897 a pár nadšenců uspořádalo „Závod o mistrovství Čech v běhu na 10 kilometrů“ se startem na běchovické návsi a s cílem na pražském Žižkově. Vyhrál tehdy Jakub Wolf  (AC Sparta) za 39:03. Běžel v kožených botách po prašné silnici, neužíval dnešního pohodlíčka běhu po hladkém asfaltu v adidaskách. Pro srovnání se soudobými časy mu tedy dejme bonifikaci jedné minuty na každý kilometr. Čas 29:03 potom vypadá dobře, o 112 let později vyhrál 113. ročník Vail Ryan-Patrick z USA v čase 30:00. 

Že Keňané běhat umí ukázal na kultovní trati Chege Laban, když v roce 1996 zvítězil v rekordu 28:33. 

Reklama

Veřejný závod

Pro získání neobyčejného zážitku stačí, když zasedneš ke klávesnici a vyplníš přihlášku ( http://www.bechovice-praha.cz/ ). 

Po startu tě klus po mírně zvlněné trati přesune na pátý kilometr, psychiku ti jistě nenahlodá výhled na dvoukilometrovou rovinku, která vede mírně do kopce. Vychutnáváš si silnici, na které neslyšíš žádná auta, jenom dech a kroky ostatních běžců. Následující seběh do „Údolí dutých hlav“ ti možná poněkud rozklepe kolena, ale pod kopcem do cíle chybí už jenom kousíček dlouhý tři kilometry. Je to stoupání zvané „Hrdlořezák“ který  považují za „zničující“ jenom profesionálové, při kondičním tempíčku tady vypudíš z hlavy všechny starosti kromě jediné – jak dostat více vzduchu do plic.  

Potom už je cíl a pokud jsi na trati správně „dával“, sáhl sis na dno a ztratil přitom litry potu. V takové chvíli se hodí PR akce pivovarů na dvoře školy Na Pražačce. Pivo tam teče proudem. Potom už není co řešit a zbývá ti rozloučení se známými „Čau zase za rok!“ 

Chronos

                                                               b_r.jpg

                                                    1978 41:23 

                                                              P9270176_r2.jpg

                                                     2009 1:08:15 

Gender.

Od sedmdesátých let jsou na startu vítány i dámy, mají samostatnou startovní vlnu. Vybíhají na trať jako první, v půlhodinových intervalech za nimi startují příchozí amatéři následováni mistrovskou kategorií mužů.

Pozvánka.

Letošní „Běchovice“ startují v neděli 26.září. Takže je dost času na případnou tréninkovou přípravu. Stačí ti tričko, adidasky a chuť do běhání…